0
0
Subtotal: RM0.00

No products in the cart.

Kelebihan Dan Kisah Di Sebalik Surah Al-Waqiah

surah al waqiah

Surah al-waqiah mempunyai pelbagai fadhilat dan kelebihan padanya. 

Ia sangat merugikan bagi mereka yang tidak mengamalkan bacaan surah ini dalam kehidupan seharian kerana tidak tahu tentang keistimewaannya.

Di dalam artikel ini, kami akan menceritakan kepada anda semua tentang Surah al-Waqiah dan kelebihan yang anda boleh menikmati jika mengamalkannya.

Teruskan membaca artikel ini untuk mendapat yang sangat berguna untuk kehidupan anda.

Kisah Surah al-Waqiah

surah al waqiah

Surah al-Waqiah untuk pengetahuan anda diturunkan di Mekkah dan mempunyai 96 ayat dan merupakan surah makkiyyah. Ia adalah surah yang ke-56 dalam kitab suci Al-Quran.

Namun, Imam Qurtubi menukilkan pandangan al-Hasan, I’krimah, Jabir dan A’ta’, menyatakan bahawa terdapat 97 ayat dalam surah ini. 

Surah al-Waqiah dinamakan begitu kerana ia diambil dari lafaz al-Waqiah di ayat pertama surah tersebut yang bermaksud kiamat.

Ia juga digelar sebagai surah kekayaan kerana banyak hadis dan riwayat yang menceritkan tentang kelebihan yang dibawa oleh Surah ini. 

Kami akan menceritakan tentang beberapa kelebihan tersebut di bahagian seterusnya di dalam artikel ini.

Kelebihan Surah al-Waqiah

  1. Menghindar Diri Menjadi Lalai

kelebihan surah al waqiah

Kelebihan pertama bagi pembaca surah ini adalah mereka dapat menghindarkan dari tergolong dalam kalangan orang yang lalai atau leka.

Ini kerana Surah ini menceritakan tentang hari kiamat. Bagi mereka yang selalu membaca dan menghayati surah ini, sudah pasti mereka akan fokus menjadi Muslim yang bagus.

Ini juga boleh dilihat di mana Rasulullah SAW bersabda:

“Barangsiapa membaca surah al-Waqiah, maka dia tidak tergolong dalam orang-orang yang lalai.” 

(HR Ubay bin Ka’ab)

  1. Wajah Bercahaya di Akhirat

Pengamal surah ini juga akan dikurniakan dengan wajah yang bercahaya dan bersinar pada hari akhirat. Ini bagi mereka yang membaca Surah al-Waqiah sebelum mereka tidur.

Dikatakan bahawa wajah anda akan bercahaya seperti bulan purnama. Selain itu, surah ini juga telah menjadikan rambut Rasulullah SAW beruban.

Ini boleh dilihat dimana Ibnu Abbas R.A berkata kepada Rasulullah SAW:

“Wahai Rasulullah, sesungguhnya tuan berambut putih (kelihatan tua) kerana surah-surah Hud, al-Waqiah, al-Mursalat, Amma Yatasaalun dan Iza-Syamsul-Kuwwirat.”

(HR at-Tirmizi)

  1. Melindungi Diri Menjadi Miskin

Kelebihan seterusnya bagi Surah al-Waqiah adalah ia boleh melindungi pengamalnya dari kemiskinan serta dimurahkan rezeki dalam kehidupan mereka.

Terdapat banyak hadis yang menyatakan perkara ini. Salah satunya adalah di mana Abdullah bin Mas’ud R.A. berkata :

“Aku mendengar nabi Muhammad S.A.W. bersabda yang bermaksud : “Barangsiapa membaca surah al-Waqiah setiap malam, maka dia tidak akan miskin selamanya. Ibn Mas’ud berkata, ”Aku telah menyuruh anak perempuanku membacanya setiap malam.”

(Diperakui oleh Abu Ubaid)

  1. Mengingatkan Kita Tentang Kematian

membaca al quran

Pengamal surah ini juga pastinya akan selalu ingat tentang kematian. Ini kerana Surah al-Waqiah menceritakan tentang hari kiamat dan apa yang akan terjadi kepada umat Islam.

Ia menceritakan tentang pendosa dan mereka yang selalu melakukan kebaikan di atas muka bumi. Oleh itu, sesiapa yang baca surah ini mesti akan tersedar.

Mereka akan mencuba mengubah diri supaya menjadi dalam kalangan orang yang dikasihi oleh Allah SWT.

  1. Menceritakan Tentang Syurga

Surah ini juga sangat istimewa kerana ia menceirtakan tentang suasana dan keindahan syurga. Ini boleh di beberapa ayat seperti dari ayat 27 hingga ayat 40.

Ia menjelaskan tentang gambaran di syurga seperti makanan yang terdapat di syurga dan banyak lagi. 

Bagi mereka yang mengamalkan surah ini, mereka akan lebih semangat untuk menjadi umat Islam yang lebih baik.

  1. Surah Al Waqiah Menceritakan Tentang Neraka

Ini adalah perkara yang sangat berbeza dengan kelebihan sebelum ini kerana selain dari syurga, Surah al-Waqiah juga menceritakan tentang azab Neraka.

Anda boleh melihat tentang gambaran ini pada ayat 41 hingga ayat 56 di mana ia dijelaskan dengan baik.

Dengan mengetahui tentang keseksaan yang akan dihadapi oleh penghuni neraka, maka ramai akan terbuka hati untuk mengubah diri sendiri supaya tidak tergolong dalam kumpulan ini.

Kesimpulannya, Surah al-Waqiah merupakan surah yang sangat istimewa dan harus dijadikan amalan untuk umat Islam.

Jika anda mencari tempat untuk membeli aksesori untuk solat seperti telekung dan sejadah, anda boleh lihat kedai Hanna Mirae!

Kami mempunyai koleksi telekung dan sejadah yang sangat cantik dan selesa untuk dipakai. Jika anda berminat untuk mencari telekung yang cantik dan selesa, anda boleh lihat koleksi seperti: 

Jika anda ingin melihat katalog penuh atau ingin tanya dengan lebih lanjut, anda boleh ke laman web kami di sini.

Share:

More Posts

sejadah gebu

Sejadah Gebu Sebagai Hadiah Untuk Tersayang

Jika diperhatikan, kita dapat saksikan pelbagai jenis sejadah digunakan ketika menunaikan Rukun Islam yang ke-2; antaranya ialah sejadah gebu.  Jika tidak ada, kita berasakan seolah-olah